Forum

De beste temperatuu...
 
Notifications
Clear all

De beste temperatuur voor het kweken van Wiet kweken  


Master of wiet
Berichten: 2
Admin
(@mcs)
Lid
Lid geworden: 11 maanden geleden

De temperatuur is een factor die een grote rol speelt bij de Wiet kweken. De temperatuur van je kweekruimte heeft een effect op de snelheid van de fotosynthese in jouw planten – het proces waarmee ze koolstofdioxide, water en licht omzetten in voedsel. Als de temperatuur in jouw kweekruimte niet goed is ingesteld, kan de fotosynthese in jouw planten niet goed verlopen, en dit heeft weer een negatief effect op de groeisnelheid.

In een gewone, goed geventileerde kamer ligt de optimale temperatuur tussen 24-29 graden. Maar er zijn andere factoren die kunnen bepalen dat de temperatuur hoger moet liggen. Als je bijvoorbeeld jouw planten extra koolstofdioxide geeft, moet de temperatuur rond de 30-32 graden liggen voor een effectieve fotosynthese.

De reden hiervoor is dat een hogere temperatuur de stofwisseling in cannabisplanten beter stimuleert (tot op zekere hoogte). Als er voldoende koolstofdioxide en licht beschikbaar is, kan de plant veel meer energie produceren, krachtiger groeien en betere toppen produceren.

De temperatuur heeft ook een effect op de internodale lengte. Het liefst wil je deze minimaal houden, want dan krijg je compactere, efficiëntere toppen. De internodale lengte staat direct in verband met het verschil tussen de temperatuur overdag en ’s nachts. Hoe verder deze temperaturen uit elkaar liggen, hoe langer de internodale afstanden worden. Hoe dichter ze bij elkaar zijn, hoe kleiner de internodale afstanden.

We geven een voorbeeld. Stel dat de temperatuur in jouw kweekruimte overdag normaal is, nl. 24 graden. Om de internodale lengte niet te lang te laten worden moet je proberen om de temperatuur ’s nachts op 20 graden te houden.

Deze techniek is tijdens de eerste 2-3 bloeiweken het meest effectief, als je net de 12/12 fotoperiode bent ingegaan met je plant. In deze tijd steken de planten veel energie in de prebloei, en ze vormen dan de bouwstenen voor hun toppen. In deze fase zou je moeten overwegen om de nachtelijke temperatuur gelijk te maken aan de dagtemperatuur – hiermee minimaliseer je de grote internodale groei die in deze periode meestal plaatsvindt en stel je jouw planten in staat om al hun energie te richten op de ontwikkeling van compactere toppen. Zie het op deze manier: wat heb je aan een extra lange stengel? Je hebt toch veel liever dat jouw planten al hun energie gebruiken om toppen te vormen in plaats van langere stengels te ontwikkelen?

Na de eerste 2-3 weken kun je vervolgens de nachtelijke temperatuur verlagen naar de originele 22 graden. Hierdoor ondervindt de plant geen stress. Als er langer dan drie weken geen verschil is tussen de temperatuur ’s nachts en overdag, gaan de bladeren verkleuren door bleekzucht.

Je moet er tijdens de bloeifase ook rekening mee houden dat de totale topomvang enorm beïnvloed wordt door de gemiddelde temperatuur overdag. Het is belangrijk dat de temperaturen overdag en ’s nachts niet voorbij hun optimum gaan, anders groeien de toppen minder goed.

Extra tip: Door de nachttemperatuur in de laatste twee bloeiweken te verlagen naar 17-19 graden stimuleer je de productie van anthocyaan. Hierdoor krijgen je toppen meer kleur en zien ze er veel aantrekkelijker uit. Dit wordt meestal gedaan wanneer de toppen hun maximale omvang hebben bereikt en je begonnen bent met de laatste spoeling. Het is echter niet essentieel en je kunt het overslaan als je het niet praktisch vindt – je doet het puur uit cosmetische overwegingen.

Zoals je kunt zien, kan temperatuur een groot effect hebben op hoe je cannabisplant zich ontwikkelt. Als je het precies goed doet, zul je merken dat de kwaliteit van je oogst enorm omhoog gaat. Het vergt wat oefening, maar als je doorzet zul je gauw een veel betere kweker worden.

Topic Tags
Share: